+32 (0)473 83 98 77

Bureauvijftig blog

Boomers reizen om … lekker te eten.

Vakantie en reizen maken een belangrijk deel van het leven uit. Het zijn de ijkpunten in onze agenda waar telkens opnieuw naar toegeleefd wordt om nadien als herinnering te verdwijnen in onze smartphone en op onze Facebookpagina. Vaak wordt de trip samengevat in mooi weer en lekker eten.

Exotische bestemmingen en trendy citytrips zijn vaste items op bucket lists. Het is de gewoonte van jong en oud om er minstens 1 keer per jaar op uit te trekken. Iedereen reist op zijn manier. Terwijl de ene op zoek gaat naar avontuur en actie staat vakantie voor anderen voor zalig niets doen. Er zijn er die zich willen laten verwennen, terwijl anderen dan weer kiezen voor back to basics. Voor elke reiziger die zijn vakantie minutieus maandenlang voorbereidt, is er minstens één te vinden die zich liever op reis door het toeval laat leiden. Vertel me hoe je reist, en ik zeg je wie je bent, gaat intussen beter op dan toon me die boekenkast.

In een steekproef die ik in mei voorlegde aan de abonnees van Woonzorgweb.be peilde ik naar de vakantie- en reisgewoontes bij 50+. 1230 lezers namen deel aan de steekproef. 671 van hen zijn babyboomers (1946-1964), 450 zijn ouder dan de babyboomer en 109 van hen zijn jonger. Hieronder de highlights uit deze steekproef met uiteraard een focus op de babyboomer.

Babyboomers zijn veel-reizigers.

Bijna 65% van de babyboomers gaan minstens twee keer per jaar op reis wat ruim 10% meer is dan zowel de nestor als de jonkies die aan deze steekproef meewerkten. Babyboomers hebben duidelijk de reismicrobe te pakken. 13,5% van de boomers in het panel tussen 53 en 71 jaar oud, boeken zelfs 4 of meer keer per jaar een reis. In vergelijking met de nestors (7,3%) en de jongste groep (5,9%) kan dit tellen. Nu de kinderen het huis uit zijn, komt er dus tijd vrij om te reizen.

Wie veel reist, let ook beter op de centen. De babyboomers laten zich van alle respondenten van deze steekproef meest leiden door de kostprijs en door promoties. Anderzijds kiezen deze boomers meest van alle respondenten voor een dichtbij vakantie wat nochtans niet altijd de goedkoopste oplossing is. Maar wie de promoties op de voet volgt, kan ook in het binnenland een zaakje doen.

42% van de babyboomers laten zich door prijs en promoties leiden bij de keuze van hun bestemming.

Uit onderzoek van “The Travel Industry Association of America” bleek dat de gemiddelde leeftijd van een avontuurlijke reiziger geen 28-jarige man is maar een 47-jarige vrouw. In onze bevraging viel de hogere interesse voor wandelvakanties bij babyboomers (24,1%) op, zeker als je die vergelijkt met de matige interesse bij de jongste groep (16,5%) in ons panel. Dat de combinatie wandelen en kinderen niet de ideale match is, beseft iedereen die het ooit met jonge kinderen uitprobeerde.

Boomers op citytrip

Citytrips scoren bijzonder goed bij zowel babyboomers als bij de jongere groep. Net niet de helft van hen wil op citytrip. Een keuze die halveert eenmaal de zeventig voorbij. Vanaf dan stijgt de interesse voor begeleide rondreizen van 16,5% bij babyboomers naar 23,9% bij de nestors. Cruises worden ook iets aantrekkelijker naarmate de leeftijd toeneemt. De interesse stijgt van 16,1% bij de boomers naar 18,3% bij de 70-plussers. Nog geen 10% van de jonkies onder het panel droomt van een cruise.

Online

Dat babyboomers intussen ook op de digitale trein gesprongen zijn, blijkt ook weer uit deze bevraging. Meer dan de helft van hen boeken hun vakantie online net als hun jongere collega’s in deze steekproef. Maar ook nog 4 op 10 van de nestors boeken hun vakantie online. 1 op 3 van hen loopt nog langs bij een reisbureau om zijn vakantie te boeken, een gebruik die bij babyboomers (21,3%) en jonger (16,2%) behoorlijk afneemt.

En dat we in België bourgondiërs zijn, daar moet nog altijd niet aan getwijfeld worden en zeker niet als we met vakantie zijn. Meer dan 7 op 10 van de respondenten willen op vakantie lekker kunnen eten, een verwachting die zelfs toeneemt met de leeftijd.

Voor deze poll werkten bureau50 (toen nog The Silver Ones) samen met woonzorgweb.be en Thomas Cook.

«
»

Stuur ons een mail

Contactformulier

Contactgegevens

Kantoor: Hangar K
Nelson Mandelaplein 2
8500 Kortrijk

T. +32 (0)473 83 98 77
E. info@bureau50.be

BE 0713.743.420
maatschappelijke zetel:
Boterbloemstraat 49
9090 Melle