fbpx
+32 (0)473 83 98 77

50+ insights

Een plek om oud te worden

Als je mensen vraagt hoe ze op hun oude dag willen wonen, dan merk je pas hoe verschillend hier over wordt gedacht door een nieuwe en aankomende generatie ouderen. Dat ze niet naar het woonzorgcentrum willen, is zowat het enige wat ze met elkaar delen.

Er zijn de honkvasten die met geen stokken uit hun woning te verdrijven zullen zijn tot de voorsorteerders die vinden dat er bij de tweede helft van hun leven een andere woning of woonvorm past. In eerdere posts hadden we het hier al over.

Bij de honkvasten heb je de ‘aanpakkers‘ die hun huidige woning voorbereiden aan een verminderde mobiliteit. In dat geval zie je vaak de slaapkamer samen met de badkamer verhuizen naar de gelijkvloerse verdieping.

De ‘zien-we-dan-wellers‘ houden het bij een antislipmatje in de douche en her en der een handgreepje.  En als het echt niet meer anders kan, dan is er nog altijd de traplift. Nog andere hopen later op een kamertje bij een zoon of dochter te kunnen krijgen en waarom niet een tiny house dat sinds corona in de lift zit.

Een evolutie die we bij bureau50 op de voet volgen omdat hier heel wat kansen voor de bouw- en woonmarkt in schuilen die we graag met hen verkennen. Interesse? We spreken graag eens met je af.

Meergezinswoning in China

This home designed for four generations is a glimpse at the future of housing, is de kop van een recente post op Fast Company. Alhoewel ik meer geloof in ‘futures’ dan in ‘the future’ als het over wonen gaat en zeker over zelfstandig wonen in de tweede fase van het leven, illustreert deze meergezinswoning in China nog maar eens hoe cohousing er kan uitzien. Een woning zo ontworpen dat je er ook in een rolstoel via een hellend vlak aan de buitenkant van de woning op de verschillende verdiepingen komt. Een woning die niet werd ontworpen met het gezonde kerngezin voor ogen maar met het gedrag en de behoeften van verschillende generaties die samen onder één dak wonen zonder dat de nood aan privacy van de bewoners uit het oog werd verloren.

 

Een huis om oud te worden in hartje Leuven

Dichter bij huis, hartje Leuven, werd een oude studentenwoning zo gerenoveerd dat ze levensloopbestendig is voor de huidige bewoners die hiervoor hun bungalow in het groen in Kessel-Lo achter zich lieten. Een plek die kan meegroeien met de bewoners. Er zijn nauwelijks deuren die de toegankelijkheid kunnen bemoeilijken. Naast de lift die nu al werd voorzien, werd het achterhuis van de woning waar vroeger een atelier was gevestigd, verbouwd tot een studio met wellness. Vandaag doet die onder meer dienst als gastenkamer maar kan later onderdak bieden aan een zorgkundige. Binnenkijken in dit huis om oud te worden doe je hier.

 

 

Meer inspiratie over wonen en ouderen lees je ook in deze post:

Tiny houses, kangoeroewonen, cohousing, …

Cohousen is ook een vorm van levensloopbestendig wonen

Zelfstandig wonen is een topprioriteit voor de nieuwe generatie ouderen.

Babyboomers nemen rusthuizen op de schop

 

Hier delen we regelmatig ‘Usefu! 50+ consumer insights’ en ‘silver trends’.  Die bundelen we maandelijks in onze nieuwsbrief waarvoor je je hieronder kan inschrijven.

Nieuwsbrief

 

«

Stuur ons een mail

Contactformulier

Contactgegevens

Bureau50
Pathoekeweg 2
8000 Brugge

T. +32 473 83 98 77 / +32 485 66 90 77
E. info@bureau50.be

BE 0713.743.420

Maatschappelijke zetel
Pathoekeweg 2
8000 Brugge