Zelfstandig wonen is een topprioriteit voor de nieuwe generatie ouderen.
‘Seniors Are Buying Tiny Homes to Live Their Golden Years Off the Grid. Deze post werd me getipt omdat ‘senioren’, ‘tiny houses’ en ‘off-grid’ onderwerpen zijn die hoog scoren in mijn interesses. Zo’n ‘tiny house’, blijkt uit dit artikel, werd intussen ook een alternatieve woonoplossing voor een generatie van nieuwe en toekomstige ouderen die niet staan te popelen om hun intrek te nemen in één of ander woonzorgcentrum of rust en verzorgingstehuis. Dat laatste is niets nieuw onder de zon. In 2017 lieten de vijftigers in Limburg unaniem (99%) weten dat ze er niet aan dachten om hun laatste levensjaren te slijten in een woonzorgcentrum of rust- en verzorgingstehuis. Dat er alternatieven moeten komen, is duidelijk.
Lees ook ‘Babyboomers nemen rusthuizen op de shop‘
Voor Shirley Louiselle was zo’n tiny house het juiste alternatief voor haar woonprobleem op een bepaald moment in haar leven. Het huisje werd in de tuin van haar kleinzoon neergepoot waardoor ze niet langer meer vast zat aan haar veel te grote huis maar zelfstandig in de nabijheid van haar familie kon wonen. Tiny Houses zijn niet dé oplossing maar een van de vele oplossingen om de woonvraag van een nieuwe en aankomende generatie ouderen te beantwoorden met oplossingen die in lijn liggen met de lifestyle van de babyboomer in deze nieuwe levensfase.
Zelfstandig wonen
Zelfstandig blijven wonen staat hierin helemaal bovenaan op de prioriteitenlijst van de nieuwe groep ouderen. Een groep die trouwens de komende 10 jaar nog verder blijft aangroeien. In de eerste plaats als gevolg van de demografische shift waarin we volop zitten. Anderzijds omdat er meer en meer diensten zijn die zelfstandig wonen op hoge leeftijd verder mogelijk maken. In Nederland woont vandaag 95% van de 75-plussers zelfstandig terwijl in 1995 16% van hen al een kamer met bed, tafel en armstoel in een of ander zorgcentrum had. Dat van die zelfstandig wonende ouderen ook een behoorlijk deel alleenwonend zal zijn, staat in de sterren geschreven.
Levensloopbestendig renoveren
De groep mensen die vandaag op zoek zijn naar oplossingen om zelfstandig te kunnen blijven wonen op latere leeftijd, of levensloopbestendig zoals het ook wordt genoemd, neemt toe. Zo steeg de voorbije vijf jaar bij BNP-Paribas Fortis het aantal hypothecaire kredieten aan 55-plussers met 25%. Hiermee zijn ze goed voor 10% van alle hypothecaire leningen. Deze investering past in veel gevallen in een renovatieplan waarmee ze de woning levensloopbestendig willen maken. Op nummer 1 hierin staat de renovatie van de badkamer. Het bad moet plaats maken voor een inloopdouche al dan niet met een beugel en een bankje maar vanaf nu zeker met een antislip vloer. Het nieuwe toilet moet op en neer kunnen zodat ook de kleinkinderen die vandaag nog langs komen het toilet kunnen gebruiken maar later ook voor hen comfortabel blijft. Daarnaast wordt ook de tuin onderhoudsvriendelijk heraangelegd en wacht ook de keuken op een facelift. Hierin moet gasfornuis wijken voor een keramische kookplaat die zich vanzelf uitschakelt als er niet langer een pot of pan op het vuur staat. Hoge kasten maken dan weer plaats voor handige lades en de vaatwasser wordt vanaf dan wat hoger opgesteld.
Deze trend van mensen die op zoek zijn naar een levensloopbestendige woning biedt zeker nieuwe kansen voor de bouw- en renovatiesector en die van de wooninrichting. En de eerste ondernemers in de bouwsector schakelen al in deze richting zoals die aannemer die van winkelrenovaties overstapte naar levensloopbestendig renoveren van bestaande woningen. Terwijl de stenen winkel het moeilijk heeft, duikt er aan de andere kant een veelbelovende nieuwe markt op. Wie met een open blik naar de vergrijzing kijkt ziet een silver reservoir.