+32 (0)473 83 98 77

Bureauvijftig blog

Geef 50+ micro-influencers

“Tot op vandaag zijn er weinig tot geen voorbeelden te vinden van 50+ influencer campagnes waarin bekende koppen hun online netwerk inzetten voor marketing doeleinden.” Dit was het antwoord dat ik kreeg van een all round PR-bureau dat een hele batterij social influencers ter beschikking heeft die tegen betaling over merken bloggen, vloggen en foto’s met hun netwerk delen.  Dan sta je daar met je vraag om social influencers in te zetten als onderdeel van je 50+ marketingstrategie want blijkbaar stopt hun invloed vanaf een bepaalde leeftijd.
Betekent dit dan ook dat social influencers campagnes voor vijftigplus niet meer kunnen werken omdat je hier vanaf een bepaalde leeftijd immuun voor wordt? Toch niet. Deze consument laat zich nog evengoed beïnvloeden en leiden door influencers, zowel offline als online. Maar het zal niet langer Kim Kardashian met haar miljoenen volgers wereldwijd zijn die de vijftigplusser naar de winkel doet hollen om dat ze op Instagram met een ‘flat tummy shake’ in de hand opduikt. En niet omdat silver ones niet langer geïnteresseerd zijn in een platte buik en het gevecht met de weegschaal hebben opgegeven. Neen, ze leerden intussen met vallen en opstaan dat er meer nodig is dan een shake en groene thee om wat aan dat buikje te doen. Anderzijds ligt de leefwereld van deze social rock stars mijlenver van de leefwereld van silverones, zoals ik die vijftigers en zestigers vandaag noem.
Influence marketing is zo oud als de mensheid. De mens beïnvloedt en laat zich beïnvloeden maar de sociale media hebben hier het voorbije decennium een nieuwe dimensie aan toegevoegd. Er doken naast de bestaande influencers plots ook een heel aantal nieuwe op die elk op hun manier een niche bereiken en beïnvloeden. Influencers waar we zonder de social media nooit van gehoord zouden hebben. De eerste jaren waren dat vooral jongeren wat het antwoord van het PR-bureau hierboven kan verklaren maar vandaag niet langer hout snijdt.
Tien jaar later hebben de sociale media ook een vaste plaats in het leven van silver ones en kunnen social influencers hen evengoed bereiken en beïnvloeden. Op voorwaarde natuurlijk dat dit op de juiste manier gebeurt maar waar je niet uit mag besluiten dat silver ones zich enkel door generatiegenoten laten beïnvloeden.
Er is noch onder- noch bovengrens die bepaalt of je al dan niet een 50+ influencer kan zijn.  De vraag die je steeds moet stellen is of die influencer meerwaarde kan creëren voor de rijpere consument en of die vijftiger en zestiger zich aan deze persoon wil spiegelen. Als silver ones er alles aan doen om jong te blijven, dan spiegelen ze zich met alle plezier aan iemand die wat jonger is.
Neem Jeroen Meus, net veertig geworden.  Op één bereikt hij met ‘Dagelijkse Kost’ de silver one en verzilvert online zijn naamsbekendheid, expertise en invloed voor enkele merken. Op vlak van lekker eten is Meus in Vlaanderen een belangrijke influencer voor deze doelgroep. In Nederland neemt Yvette Van Boven op VPRO deze rol op. Op Youtube hebben ze beide een sterk kanaal. Op Pinterest en Instagram kunnen ze op een schare volgers rekenen die enthousiast met hartjes en duimpjes reageren. Als Meus keramische potten en pannen slijt, dan is het omdat hij geloofd wordt en duidelijk impact heeft.
Het Amerikaanse kledingmerk Brooks Brothers beperkt zich niet enkel tot jonge influencers. Op hun Youtube kanaal getuigen bekende en minder bekende klanten van heel uiteenlopende leeftijden samen in de rubriek Brooks Brother Story over hun relatie met het merk.
Het Franse model Bernard Fouquet die in de VS woont en wereldwijd nog heel actief is, vertelt er in het bijzijn van zijn zoon Nick, naast model ook hoedenmaker, waar en wanneer hij zijn eerste Brooks Brothers streepjespak kocht en hoe hij meer dan twintig jaar later het merk nog steeds trouw is. Bernard Fouquet is vandaag heel actief op Instagram met meer dan 11.000 volgers waar hij onlangs opdook in een sensuele reclamespot voor het Spaanse brillenmerk MÓ Eyewear. Hiermee bewees het merk dat rijpere modellen ook in dit soort reclamespots nog hun plaats verdienen.

Micro & nano influencers

Maar influencers moeten voor silverones niet noodzakelijk mega veel volgers hebben om geloofwaardig te zijn en invloed te kunnen hebben. Het is niet omdat ze geen celebrities zijn met een exuberante levensstijl en miljoenen volgers dat ze geen impact kunnen hebben. Integendeel zelfs, net omdat ze vaak authentieker zijn dat vele van die social media rockstars, zijn ze ook geloofwaardiger en kunnen dus ook meer invloed op silverones hebben. We spreken in dat geval beter van micro-influencers dan van influencers. En intussen duikt naast micro-inlfuencer ook al de nano-influencer op met een kleiner bereik maar met een nog grotere impact op wie hen volgt. De klemtoon ligt bij hen minder op de persoon maar meer op hun expertise.
Gezondheid, voeding, wellness, cultuur, mode, interieur, lifestyle, sport, reizen, … zijn onderwerpen waar silverones veel aandacht voor hebben. Ze blijven op zoeken naar info en tips van betrouwbare experts. Hier is nog zeker ruimte om met micro- en nano-influencers in zee te gaan die hun kennis, tips en advies delen met deze rijpere consument.
Wil jij graag meer weten over het inzetten van influencers inzetten om deze nieuwe vijftigers, zestigers maar ook zeventigers te bereiken, dan spreken we hiervoor graag eens met je af. 
«
»

Stuur ons een mail

Contactformulier

Contactgegevens

Kantoor: Hangar K
Nelson Mandelaplein 2
8500 Kortrijk

T. +32 (0)473 83 98 77
E. info@bureau50.be

BE 0713.743.420
maatschappelijke zetel:
Boterbloemstraat 49
9090 Melle