fbpx
+32 (0)473 83 98 77

50+ insights

Nieuwe ouderen lassen een GAP-jaar in

Jongeren die een GAP-jaar inlassen voor, tijdens of na hun studies, daar kijken we al lang niet meer van op. Ze maken een wereldreis waar toeval de bestemming en de invulling bepaalt. Onderweg zoeken ze wel een job als de centen opgebrand zijn of gaan als vrijwilliger aan de slag in ruil voor kost en inwoon. Maar dat nu meer en meer ook veertigers en vijftigers, soms op de top van hun carrière er even de riem afleggen om ertussenuit te knijpen, daar kijken we vandaag nog altijd van op.

Het is nochtans een trend die snel opgang maakt, vooral nu mensen meer en meer beseffen dat ze langer zullen moeten werken. In de plaats van hun dromen op te sparen tot ze met pensioen zijn, lassen ze nu net als bepaalde jongeren ook een GAP in die in hun situatie de voorbode kan zijn van een carrière switch. Zelfs al gaat dit dan gepaard met een demotie en een financiële stap terug.

Deze ervaren en in de meeste gevallen hoog opgeleide vijftigers in kaderfuncties, zien ze graag komen bij internationale vrijwilligersorganisaties. Zo proberen internationale NGO’s als Raleigh International, actief in verschillende ontwikkelingslanden en vooral bij jongeren gekend, meer en meer ook die vijftiger aan te trekken omdat ze hun ervaring, skills en expertise op prijs stellen voor coördinerende en leidende taken bij tal van hun buitenlandse projecten. Een keuze die ook bij de jongere vrijwilligers goed wordt onthaald omdat generaties nu eenmaal beter en beter met elkaar samenwerken. We leven tenslotte meer en meer in een ‘flat age society’.

Vrijwilligerswerk

Uit een onderzoek van Prof. Gino Verleye UGent, dept. Communicatiewetenschappen i.s.m. Mediahuis Connect bleek in 2015 al dat vijftigers en zestigers zodra ze hun professionele carrière achter zich laten meer vrijwilligerswerk willen doen. Langs de ene kant gedreven door een filantropische gedachte om de wereld beter te maken en iets terug te kunnen doen voor de samenleving, willen ze zich anderzijds blijven ontwikkelen.  Op die manier blijven ze ook relevant en vernieuwen ze hun netwerk dat anders dreigt op te drogen eenmaal ze gestopt zijn met werken. Allemaal verschillende redenen waarom de verwachtingen van deze ‘silver volunteers’ hoger liggen dan bij jongere vrijwilligers. Organisaties die deze nieuwe vrijwilligers willen aantrekken, moeten hier rekening mee moeten. Want de vraag naar vrijwilligers bij organisaties en verenigingen is op vandaag groter dan het aanbod waardoor organisaties permanent op zoek zijn naar nieuwe vrijwilligers.

Zo ontstond in de VS Give 5, een rekruteringsbureau voor oudere vrijwilligers. Ze matchen potentiële vrijwilligers met organisaties en verenigingen. Met dat verschil dat de vrijwilliger niet gaat solliciteren maar de organisaties kandidaat vrijwilligers moeten proberen te overtuigen van de meerwaarde die ze hen te bieden hebben.  Want wie deze silver volunteers voor zich wil winnen, doet dit langer met een strip drankbonnen en een kerstfeestje op het einde van het jaar.

«
»

Stuur ons een mail

Contactformulier

Contactgegevens

Bureau50
Pathoekeweg 2
8000 Brugge

T. +32 473 83 98 77 / +32 485 66 90 77
E. info@bureau50.be

BE 0713.743.420

Maatschappelijke zetel
Pathoekeweg 2
8000 Brugge