fbpx
+32 (0)473 83 98 77

50+ insights

Ouderen niet langer welkom in Nieuwpoort.

Als het van de burgemeester van Nieuwpoort afhangt, dan krijgt binnenkort iedereen jonger dan 35 jaar die een eerste woning in Nieuwpoort koopt €10.000 en wordt daarbovenop nog eens de eerste vijf jaar de helft van de onroerende voorheffing kwijtgescholden. Met deze genereuze geste wil Geert Vanden Broucke de gemiddelde leeftijd in Nieuwpoort naar beneden halen.

Zijn gemeente moest met een gemiddelde leeftijd van 52,7 jaar in de ranking van de Belgische steden met de oudste bevolking enkel Knokke-Heist (53,0) en Koksijde (55,4) laten voorafgaan. Als de gemiddelde leeftijd in West-Vlaanderen (43) ongeveer 2 jaar hoger ligt dan in andere Vlaamse provincies, dan heeft dit vooral met de kust te maken. De zee werkt als een magneet op ouderen die maar al te graag hun hebben en houden in het binnenland inruilen voor een appartement of huis aan zee. Meestal mensen die in de loop der jaren wat vermogen vergaard hebben en dus gemakkelijker een hoger bod kunnen uitbrengen dan jonge gezinnen die in veel gevallen bij papa en mama moeten aankloppen om het voorschot betaald te krijgen. Dat heeft er mee voor gezorgd dat de woningen aan zee vandaag duurder zijn dan op de meeste andere plaatsen in Vlaanderen. Het spel van vraag en aanbod.

Dat de burgemeester jongeren een duwtje in de rug wil geven is een sympathiek gebaar. Of dit echt zal helpen om Nieuwpoort uit dit lijstje te laten verdwijnen of dat de woonprijzen aan zee hierdoor straks nogmaals duurder worden zodat nog minder jongeren er een woonst kunnen kopen, het antwoord op die vraag laat ik liever over aan economen.

Ouderen zijn niet langer welkom aan zee terwijl de vergrijzing net een kans is voor deze kuststeden om zich in de markt te zetten als de beste plek ter wereld om oud te worden en te zijn. Dit zou nog eens een ambitie zijn.

Wat me vooral stoort aan dit initiatief is een onbewuste vorm van misprijzen voor ouderen in de samenleving die nog steeds verblind is door alles wat jong is. Ouderen zijn niet langer welkom aan zee terwijl de vergrijzing net een kans is voor deze kuststeden om zich in de markt te zetten als de beste plek ter wereld om oud te worden en te zijn. Dit zou nog eens een ambitie zijn.

Zo’n lijst van landen waar het goed is om oud te worden bestaat al. Finland, Denemarken en Nederland voeren de top drie aan. Ze staan daar omdat ze hoog scoren op de gemiddelde levensverwachting (hoe hoger hoe beter), gezondheidszorgindex (hoe hoger hoe beter), veiligheidsindex (hoe lager hoe beter), geluksindex (hoe hoger hoe beter ), kosten van levensonderhoud (hoe lager hoe beter), vastgoedprijzen (hoe hoger hoe beter) en pensioenaanvangsleeftijd (hoe lager hoe beter). Wie naar de titel dringt van de beste stad om oud te worden, krijgt hier al een pak inspiratie. Steden en gemeenten aan de kust beginnen met een oneerlijk voordeel.

Ook de 8-80 city principes (cities for all) bieden inspiratie voor burgemeesters die hun kans willen wagen op deze award. Gemakkelijk bereikbaar openbaar vervoer net als buurtwinkels en gezondheidsdiensten, goed onderhouden voetpaden, verzorgde openbare toiletten voor mannen en vrouwen, behoorlijke straatverlichting en veilige straten zijn essentieel om ouderen in hun stad of gemeente te houden. Wat goed is voor de oudere burger, is goed voor iedereen.

Met de ambitie om van Vlaanderen de beste plek in de wereld te maken om oud te worden en te zijn, trekken we al enkele maanden rond bij lokale en bovenlokale besturen. Als straks in Vlaanderen meer steden en gemeenten de meerwaarde van ouderen voor hun stad inzien, dan is burgemeester in Nieuwpoort vanzelf af van zijn probleem maar laat hij vooral een kans aan zich voorbijgaan.

 

«
»

Stuur ons een mail

Contactformulier

Contactgegevens

Bureau50
Pathoekeweg 2
8000 Brugge

T. +32 473 83 98 77 / +32 485 66 90 77
E. info@bureau50.be

BE 0713.743.420

Maatschappelijke zetel
Pathoekeweg 2
8000 Brugge