+32 (0)473 83 98 77

Bureauvijftig blog

Zijn we klaar voor Midorexia?

 

Dat ziekelijke graatmagere meisjes niet meer onbesproken het uithangbord van één of ander modemerk kunnen zijn, is niet nieuw. Niet alleen gezondheidsprofeten staan klaar om deze merken met pek en veren in te smeren, ook de modellen met rondingen en twitteraars naast de catwalk laten van zich horen. Het schoonheidsideaal dat deze knokige modellen belichamen is niet alleen onrealistisch maar in de meeste gevallen ronduit ongezond. Designers mogen dan nog bij hoog en laag beweren dat hun ontwerpen best tot hun recht komen op een anorexia model, het tijdperk van een BMI van 16 op de catwalk en op de cover is stilaan verleden tijd. Beetje per beetje neemt natuurlijke schoonheid het over van scharminkelige modellen. Het mag intussen dus ook iets meer zijn.

De grijze loper

Maar als de fashion industrie zijn best doet om het beeld dat ze de consument voorschotelen, minder eenzijdig te maken, dan moet er niet alleen meer gewicht in de schaal gelegd worden, dan rollen ze ook beter de grijze loper uit voor 50+ modellen. Zeker als het aantal 50-plussers de komende jaren alleen maar nog zal toenemen met een levensstijl en vooral verwachtingen die niet te vergelijken zijn met die van hun voorgangers.

Midorexia

Midorexia, volgens sommigen de fashion versie van een midlife, is de term die in de VS opduikt voor vijftigers die ondanks de grijze haren en her en der een ongemakje eigen aan de leeftijd, zich nog bijzonder patent voelen en niet onder moeten of willen doen voor een kwieke dertiger. Ze wringen zich nog in een skinny jeans en sommigen verschijnen zelfs nog in bikini op Instagram. Denk Madonna, Sharon Stone, Sting en bij ons Bart Peeters. De genen moeten uiteraard wat meezitten, maar een betere gezondheidszorg en een gezondere levensstijl waar gezonde voeding en beweging deel vanuit maken, dragen er toe bij dat meer vijftigers en zestigers op die manier deze fase van hun leven nog kunnen invullen. Omdat ze langer zullen werken dan hun voorgangers, willen ze niet wachten om van het leven te genieten. De reden waarom ze veel aandacht aan wellness schenken. Oud worden is voor later.

Er moet niet alleen meer gewicht in de schaal gelegd worden, ze rollen ook beter de grijze loper uit voor 50+ modellen

De vraag is of de mode industrie hier klaar voor is. Wie op zijn vijftigste geconfronteerd wordt met een lichaam dat terug verandert, wil er goed blijven uitzien of misschien zelfs nog beter. De merken waarop die vijftiger jaren lang kon terugvallen, passen niet altijd langer. Hij of zij moet op zoek naar een nieuwe stijl die gepaard gaat met een zoektocht naar nieuwe retailers en nieuwe merken. Ongewild komen ze in een wereld terecht waar ze hun weg nog moeten banen maar tot op vandaag dikwijls verloren lopen.

Volgens Kantar Worldpanel voelt 61% van de 50+ dames zich vergeten in onze winkelstraten en dat terwijl 90% van de fashion retailers de grootste groei zien te realiseren bij 50+ consumenten. Dan heeft dit niet alleen met het aanbod te maken maar ook met het feit dat ze zich nauwelijks vertegenwoordigd zien op tv (57%), magazines (58%) en advertenties (76%). Cijfers die nog aangroeien met de leeftijd.

Stand-in vijftigers.

Tot op vandaag zijn het meestal dertigers en veertigers die de nieuwe collectie voorstellen en als model op de cover van de magazines en sales brochures terecht komen als stand-in voor een patente vijftiger. Dat het ook anders kan bewees de 50-plus Fashion Week vorig jaar in London waar vijftigers en ouder op de catwalk liepen.

Dat ook rijpere modellen aspirationeel kunnen zijn bewezen deze femmes fatales in London zonder dat hierom de focus op hun leeftijd kwam te liggen. Modellen jong of oud, zijn veel meer dan hun leeftijd. Ze stralen een attitude uit die laat dromen. “Het gaat niet langer over jong en sexy, maar over er goed uitzien en zich goed voelen,” vertelden de modellen die de show in London liepen aan Alyson Walsh van Thats Not My Age . 

«
»

Stuur ons een mail

Contactformulier

Contactgegevens

Kantoor: Hangar K
Nelson Mandelaplein 2
8500 Kortrijk

T. +32 (0)473 83 98 77
E. info@bureau50.be

BE 0713.743.420
maatschappelijke zetel:
Boterbloemstraat 49
9090 Melle