fbpx
+32 (0)473 83 98 77

50+ insights

Babyboomers staan open voor e-boodschappen

Dat de klassieke retail onder druk staat is een open deur in stampen. Dat we meer en meer online shoppen wordt elke dag met een nieuw onderzoek bevestigd. In 15 jaar tijd groeide de omzet van Amazon van $1 biljoen naar $90 biljoen. De fysieke winkel zag in dezelfde periode zijn omzet dalen met 75%. 

Boodschappen doen we in de vertrouwde supermarkt.

Toch kiest nog 72% van de online consumenten die deelnamen aan de PWC Total Retail Survey 2016 er voor om zijn boodschappen in de klassieke supermarkt te doen tegenover slechts 20% die voluit voor online gaat. Dit in tegenstelling tot boeken, muziek, films en games waarvoor een minderheid van 30% nog het huis uit komt.

“72% verkiest de klassieke supermarkt voor zijn boodschappen”

De vraag is wanneer worden onze boodschappen van achter de laptop, tablet of smartphone een volwaardig alternatief voor het bezoekje aan de supermarkt. Of evolueert het shopping gedrag in die mate dat we onze boodschappen standaard online doen en we nog per uitzondering achter een winkelkar lopen? Of kiezen we liever voor een hybride shopping model waarin beide werelden elkaar vinden?

Wat denkt 50-plus?

Vorige maand vroeg ik in een poll waaraan 650 lezers van de nieuwsbrief van www.woonzorgweb.be ouder dan 50 deelnamen, hoe ze hun boodschappen nu doen en dit in de toekomst denken te doen. Meer dan 60% van hen doet zijn boodschappen bijna uitsluitend in de supermarkt. Slechts 2% winkelt nog bijna volledig bij de kleinhandelaar. De rest (36%) verdeelt zijn aankopen over de supermarkt en de kleinhandel.

Geen verrassend resultaat maar de online supermarkten brengen hierin zonder twijfel in de nabije toekomst verandering in. Volgens BeCommerce was 2016 een recordjaar voor de e-commerce in België. De omzet steeg met 13,4% t.a.v. 2015 waarmee we landen als Frankrijk (+9,4%), Duitsland (+10,5%), Nederland (+11,4%) en zelfs het VK (+10,1%), de kampioenen in het online shoppen, achter ons hielden. We mogen dan wel sneller groeien dan onze buurlanden, België blijft nog altijd het kleine broertje dat achterop blijft hinken in vergelijking met onze buurlanden.

Ruim 3 op 4 van de Belgische bevolking ouder dan 15 jaar winkelde vorig jaar ten minste 1 keer online. Ook 50-plus shopt intussen al meer dan 50% op het internet. Online gaat de consument vooral op zoek naar kleding, telecom, media & entertainment. Maar het zijn vooral vliegtuigtickets, tickets voor evenementen en vakanties die het meeste geld in het e-laatje brengen.

“50-plus shopt intussen al meer dan 50% op het internet”

Maar net als de jongere generaties vult 50-plus zijn winkelkar niet van achter zijn computer. Zo blijkt ook uit deze poll. 70% van de lezers kocht nog nooit voeding online maar dat er intussen toch al 10% zijn die af en toe voedingswaren online bestellen, kan wijzen op veranderende shopping gewoontes die er zitten aan te komen.

Dat ruim 1 op 2 van de respondenten van deze poll van plan is om online zijn boodschappen met thuislevering te doen zodra dit niet meer lukt om naar de supermarkt te trekken, wijst erop dat hun aantal in de toekomst kan toenemen. Experts beamen dit en zien het voedingsaandeel in onze e-winkelkar tegen 2021 verviervoudigen.

50% van de deelnemers aan de poll trekt nu 2 à 3 maal per week naar de supermarkt. Blijft dit patroon als e-shopping meer en meer ingeburgerd raakt? Zal de consument dan zijn aankopen bundelen zodat hij die één maal per week thuis kan laten leveren of ophalen in een ophaalpunt? Online shoppen kan een alternatief worden voor de 1 op 4 die nu af en toe tot altijd beroep op iemand doet voor zijn boodschappen.

Boomers worden een interessante doelgroep voor online boodschapdiensten

Hierin schuilen in elk geval kansen voor supermarkten maar ook voor online bedrijven als FoodbagHello Fresh en Smartmat die nu weekmenu’s samenstellen waarvoor ze alle ingrediënten samen met de recepten in een box aan huis of op het werk leveren. Een service waar op dit moment nog geen 3% van de deelnemers aan de poll ervaring mee heeft maar waar bijna 7 op 10 open staat om dergelijke service in de toekomst uit te proberen. Een belangrijk marktpotentieel dat gezondheid hoog in het vaandel draagt en op zoek is naar recepten die hen op weg helpen om gezond, avontuurlijk en vooral lekker te eten.

Sowieso kunnen e-boodschappen een handige oplossing zijn voor boomers die op termijn minder mobiel worden maar toch zo lang mogelijk zelfstandig door het leven willen blijven gaan. De vraag is natuurlijk welke prijs de consument voor deze service over heeft. Prijs blijft nog steeds koning bij alle consumenten wereldwijd volgens de PWC Total Retail Survey. En dit belang neemt zelfs toe naarmate de consument meer jaren op zijn teller heeft staan.

Voor deze poll werkte bureau50  samen met woonzorgweb.be en foodbag.be. Geen uitgebreid marktonderzoek maar ideaal om snel te polsen wat leeft bij 50-plus. Interesse om 50-plus enkele vragen voor te leggen? Mail me op filip@bureau50.be

De resultaten van de poll op www.woonzorgweb.be

Waar doe jij die boodschappen?

supermarkt 61,4%

kleinhandel 2,0%

gemengd 36,4%

anders 0,2%

Hoe dikwijls doe je die boodschappen?

Nooit 0%

1 keer per week. 29,0%

2 à 3 keer per week. 53,9%

3 à 4 keer per week. 13,1%

5 à 6 keer per week. 4,0%

Is er iemand die jouw boodschappen voor jou doet?

Nooit 45,7%

Zelden 28,9%

Af en toe 15,0%

Regelmatig 9,0%

Altijd 1,5%

Bestel je online voedingswaren die je gebruikt om je dagelijkse maaltijden klaar te maken?

Nooit 70,4%

Zelden 17,4%

Af en toe 9,9%

Regelmatig 2,2%

Altijd 0,2%

Stel dat het op termijn moeilijk of onmogelijk wordt om deze boodschappen te doen, hoe wil je het dan aanpakken?

Familie of vrienden inschakelen die mijn boodschappen doen. 28,9%

Online mijn boodschappen bestellen en thuis laten leveren. 53,9%

Bereide maaltijden laten brengen. 15,6%

Anders: … 1,7%

Probeerde je al eens een foodbox (vb. Foodbag, Hello Fresh, Smartmat, …) uit waarin de ingrediënten + recept voor 1 of meer maaltijden in de week thuis of op het werk worden geleverd.

Nooit en ook niet van plan 7,7%

Nooit maar misschien later wel 67,4%

Nooit maar in de toekomst zeker 16,2%

Doe ik nu al. 2,9%

Ben hiermee gestopt. 5,7%

«
»

Stuur ons een mail

Contactformulier

Contactgegevens

Bureau50
Pathoekeweg 2
8000 Brugge

T. +32 473 83 98 77 / +32 485 66 90 77
E. info@bureau50.be

BE 0713.743.420

Maatschappelijke zetel
Pathoekeweg 2
8000 Brugge