fbpx
+32 (0)473 83 98 77

Bureauvijftig blog

AGELESS ATHLETE

Eind vorig jaar dook uit het niets het nieuws op dat de 52-jarige ex-wielrenner Andrea Tafi zijn rentree zou maken in het peloton in Paris-Roubaix in april van dit jaar. Dit exact 20 jaar nadat hij de helleklassieker won. Stilaan wordt het duidelijk dat de Italiaan beter deze challenge niet aan zijn bucket list had toegevoegd nu geen enkele wielerploeg een plaatsje wil vrij maken voor deze gepensioneerde renner. Nochtans was Tafi overtuigd dat hij nog een rol van betekenis kon spelen, zijn oud-collega’s dachten meer aan een hardnekkige midlife bij de oud-winnaar van de kasseiklassieker.

Maar het is een sign of the time dat sporters vandaag veel langer in staat zijn om topprestaties neer te zetten dan we in het verleden gewoon waren van hen. Terwijl je vroeger afgeschreven was op je dertigste, doen meer en meer sporters er vandaag nog 10 jaar bij op zeer hoog niveau.

“Het is een sign of the time dat sporters vandaag veel langer in staat zijn om topprestaties neer te zetten”

In de recente Super Bowl ging hierdoor de aandacht vooral naar de 41-jarige quarterback Tom Brady die zijn zesde Super Bowl-ring pakte. Bij ons speelde Timmy Simons vorig jaar nog kampioen op zijn 41 jaar met Club Brugge. Basketbalster Ann Wauters blijft op haar 38 nog altijd van goudwaarde voor de Belgian Cats. Akkoord, allen wat trager en minder explosief maar ze compenseren dit ruimschoots door slimmer, lees sluwer het spelletje te spelen.  Zo lang sporters gespaard blijven van kwetsuren, lukt het hen zonder veel problemen. Intussen heeft men geleerd dat er meer rust in hun trainingsschema’s ingebouwd moet worden en dat er een langere herstelperiode nodig is na een kwetsuur. Bij oudere topsporters kan een kwetsuur het einde van de carrière betekenen terwijl jongere collega’s na een revalidatie nog terugkeren.

Maar die trend tekent zich nog veel duidelijker af bij de recreatieve sporters. Een onderzoek van 4,5 miljoen Strava gebruikers in het VK, wees uit dat de actiefste groep de 40-plusser is. Sport Engeland, de tegenhanger in het VK van Sport Vlaanderen, stelde ook vast dat het aantal lopers en fietsers bij 55+ in de lift zit. Kijk op een zondagmorgen naar een willekeurige groep wielertoeristen en je ziet wat ze in het VK in de statistieken vaststelden. De nieuwe plussers lopen, wandelen, fietsen, trainen als nooit voorheen. Het internationale trendbureau WGSN spreekt van de “Ageless Athlete”, een trend die zich in 2019 duidelijk zal aftekenen. Volgens mij is die trend al enkele jaren aan de gang maar werd zo’n hippe trendwatcher tijdens het joggen of fietsen vorig jaar plots door zo’n kwieke silver one voorbij gelopen en achtergelaten.

“Het internationale trendbureau WGSN spreekt van de “Ageless Athlete”

Meer en meer studies vergelijken sport met het elexir dat mensen jong houdt en dat het nooit te laat is om hier mee te starten. Het is niet omdat je vroeger een couch potato was, dat het te laat is om je een fitness abonnement aan te schaffen. Zo zou een half jaar Aerobic je al beter bestand maken tegen het verouderen. Of 4 à 5 maar per week een half uurtje stevig wandelen of joggen voldoende zijn om het stramme lijf en leden weer lenig te maken.

Naast fietsen, lopen en wandelen zit ook de training in het krachthonk bij plussers in de lift. Ga naar een willekeurige fitness en je ziet ze er trekken en duwen op zo’n smal bankje. De nieuwe plusser wil op zijn zeventigste nog zonder die geriatrische ‘oooh’ kreun uit de zetel rechtkomen.

Sportmerken krijgen er vandaag een nieuwe groep bij. Zouden zij al beseffen hoe ze die silver sporters kunnen bereiken, betrekken, bedienen en aan zich kunnen binden?

 

«
»

Stuur ons een mail

Contactformulier

Contactgegevens

Bureau50
Sint-Blasiusstraat 11a
8800 Roeselare

T. +32 (0)473 83 98 77
E. info@bureau50.be

BE 0713.743.420
maatschappelijke zetel
Boterbloemstraat 49
9090 Melle